Duidelijkheid voor de competities in de A-categorie

Duidelijkheid voor de competities in de A-categorie

2 februari 2022 15:30


Vorige week kregen we als vereniging door dat de competities voor de B-categorie (onze basisteams) per direct gestart zouden worden. Nu heeft de KNVB ook duidelijkheid gegeven over de competities van de A-categorie (onze selectieteams 1, Vr1, 2, 3, JO19-1, JO16-1, JO14-1 en JO13-1). De planning is nu wel flink veranderd, maar het streven is om de competitie gewoon af te maken mét ook een nacompetitie.

De KNVB schrijft het volgende:
Na hervatting ook volledige competities in de A-categorie senioren veldvoetbal

We hebben een besluit genomen over het vervolg van de competities in de categorie A senioren veldvoetbal. Er is gekozen voor het scenario om de opzet niet aan te passen en de competities volledig uit te spelen, inclusief de nacompetitie. De herstart is op 5 en 6 februari met een aantal inhaalwedstrijden uit de eerste competitiehelft. Halverwege maart volgt de tweede competitiehelft.

Voor ons 1e elftal houdt dit in dat zij as zaterdag uit naar Lewedorpse Boys mogen. Dit is de laatste wedstrijd van de 1e periode en bij winst is de 1e periodetitel een feit. De eerst volgende thuiswedstrijd is nu op zaterdag 19 februari om 14.30u tegen RCS. Het volledige programma is hier te bekijken. Het 2e start als koploper op zaterdag 19 februari thuis tegen Apollo 2. Zie voor het verdere programma hier.  VR1 speelt thuis tegen Axel ( bekijk hier het verdere programma).  

De genomen beslissing ligt in lijn met het besluit voor de overige competities in het amateurvoetbal (categorie B), die na de coronalockdown komend weekend al een herstart maken. Na twee jaar ervaring met corona, is duidelijk dat er altijd onzekerheid is over de toekomstige ontwikkeling hiervan. De zorgen voor het vervolg van het seizoen zijn dus niet weg. Het gekozen scenario is echter positief ingestoken waarbij bewust een risico wordt genomen, net zoals in de andere sectoren in de samenleving gebeurt. Bij nieuwe of onvoorziene ontwikkelingen die het beoogde verloop van de competities in gevaar brengen kan het bestuur alsnog ingrijpen. Het hoofddoel is en blijft om de competitie uit te spelen en de wens is om deze niet te veel op de schop gooien. De afgelopen twee seizoenen zat dat er vanwege corona niet in en dat maakt promotie/degradatie nu extra belangrijk om alle teams weer op het juiste niveau in te kunnen delen.

Risico inperken
Het risico dat wedstrijden niet gespeeld kunnen worden vanwege coronabesmettingen bij teams wordt enigszins ingeperkt met een aantal nieuwe regels. Zo mag een team in de categorie A (jeugd en senioren) na overleg met de KNVB maximaal eenmaal uitstel aanvragen vanwege coronabesmettingen. Een eventuele tweede aanvraag tot uitstel vanwege corona wordt door de KNVB beoordeeld en mag het verloop van de competitie niet schaden. Voor de laatste vier speelronden is het niet mogelijk om uitstel te krijgen.

Voor een midweekse wedstrijd dient de thuisspelende vereniging zorg te dragen voor een goedgekeurd speelveld. Als er geen lichtinstallatie is terwijl dat wel noodzakelijk is om te kunnen voetballen, dan dient te worden uitgeweken naar een andere locatie, bijvoorbeeld een naburige vereniging of het terrein van de tegenstander (mits akkoord van de KNVB). Als een grasveld niet bespeelbaar is dan moet op een kunstgrasveld worden gevoetbald als de club daarover beschikt. De wedstrijd dient gespeeld te worden op of voor de door de KNVB aangegeven datum.

Bekijk hier de nieuwe speeldagenkalender.
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!