In gesprek met... de Technische Commissie (deel 1)

In gesprek met... de Technische Commissie (deel 1)

28 maart 2021 14:45

Edwin Overbeeke

Welke voetbalvaardigheden krijgen onze spelers en speelsters aangeleerd? Welke trainingsprogramma’s bieden wij aan? Welke teams hebben ondersteuning nodig? Hoe delen wij de teams in? Dit zijn een aantal voorbeelden van vragen waar de Technische Commissie (TC) van Zeelandia Middelburg zich mee bezig houdt. Iedereen heeft weleens van de TC gehoord, maar niet iedereen weet wat de commissie precies doet en wie er deel van uitmaakt. In deze serie ‘In gesprek met …’ zal de Technische Commissie uitleggen wat de taken en doelen zijn en hoe zij deze wil bereiken. We zullen de aankomende weken verschillende onderwerpen behandelen. Deze week bespreken wij wie onderdeel uitmaakt van de TC en wat het hoofdoel is.

 

 

TO_1.jpeg

vlnr bovenste rij: Ivo, Paul en Rinco, midden: Edwin & Edwin, onder: Frans, Jos en Matthijs, Niet op de foto: Danny, Joeri en Hans.

Deel 1: Wie doet wat?

De TC is in seizoen ‘19/’20 van start gegaan met een vernieuwde visie en opzet. De nieuwe manier van werken krijgt steeds meer vorm en levert ook al positieve resultaten op. De taken zijn goed verdeeld. De missie is duidelijk en effectief. De Technische Commissie staat onder leiding van Edwin Overbeeke, de Technisch Manager van Zeelandia Middelburg. De hoofdlijnen worden uitgezet door de twee Hoofd Opleidingen van de club. Edwin de Buck is als Hoofd Opleidingen verantwoordelijk voor de midden- en bovenbouw. Edwin Overbeeke is naast Technisch Manager ook Hoofd Opleidingen en is verantwoordelijk voor de onderbouw.

De senioren en het 1 e en 2 e elftal hebben zij samen onder hun hoede. Edwin Overbeeke: “Een goede samenwerking is heel belangrijk om onze doelen te bereiken. We richten ons allebei op onze eigen taken, maar stemmen veel af en streven ernaar om een rode draad te creëren van de onderbouw naar de senioren.” Vorig seizoen vervulde Overbeeke deze taak nog als vrijwilliger naast zijn functie als verenigingsmanager, maar sinds dit seizoen mag hij 20 uur per week besteden aan het technisch beleid in zijn rol als Technisch Manager. Dit komt zeker ten goede aan de TC, legt Edwin Overbeeke uit: “…daardoor kan ik al mijn aandacht focussen op de doelen en verbeteringen die wij met de TC willen bereiken.”

Naast de Hoofd Opleidingen bestaat de TC uit een aantal technisch coördinatoren en specifieke commissieleden. Edwin Overbeeke stelt alle TC-leden graag voor: ‘Joeri Nonnekes houdt zich bezig met de doorstroming van de jeugd naar de senioren. Zijn doel is om ervoor te zorgen dat ‘de jeugd de toekomst heeft’ en er een 1e en 2e elftal staat dat zo veel mogelijk bestaat uit onze eigen Zeelandia Middelburg-spelers. Frans Villée zorgt er specifiek voor dat de teams, spelers/speelsters en trainers van de basisteams (de niet-selectieteams) van de midden- en bovenbouw op een fijne manier met de missie bezig kunnen zijn. Hij biedt ondersteuning bij trainingen, is aanspreekpunt voor de CIOS-studenten en is bijna iedere zaterdag aanwezig op de vereniging. Ivo Smits (middenbouw) en Jos Joziasse (onderbouw) bieden ondersteuning in het voetbalbeleid, zien veel trainingen en wedstrijden en zijn mede aanspreekpunt voor trainers. Het TC-lid voor keeperszaken is Matthijs van Wageningen. Hij onderhoudt nauw contact met de KeepersAcademie en door middel van deze samenwerking willen we alle jeugdkeepers van een gedegen keepersopleiding voorzien. De scouting wordt verzorgd door Danny Sandhövel. Hij bekijkt veel wedstrijden en trainingen, zodat we ervoor kunnen zorgen dat er zo veel mogelijk op het eigen niveau gespeeld en getraind wordt. De algemene coördinatie is in handen van Paul Latuheru en Rinco de Gier. Zij zijn belangrijk voor het kritisch bekijken van het beleid en houden regelmatig een spiegel voor met geluiden die zij opvangen vanaf de zijlijn. Zij zorgen voor verbinding door allerlei zaken op te pakken, zoals o.a. lief & leed en de ondersteuning bij de interne opleiding voor pupillenscheidsrechters. De TC wordt ondersteund door bestuurslid voetbalzaken Hans van der Sluijs.’ 

De vereniging heeft twee jaar geleden haar nieuwe missie vastgesteld: ‘Iedereen leert bij Zeelandia Middelburg binnen zijn/haar ambities beter voetballen’. Het hoofddoel van de Technische Commissie is om deze missie om te zetten naar beleid. Hans van der Sluijs legt uit: “De TC moet ervoor zorgen dat iedereen ook daadwerkelijk beter kan leren voetballen. Het stroomlijnen, aansturen, inhoud geven en stimuleren van het voetbal in de gehele vereniging is de uitwerking van dit doel. De TC heeft daarin ambitie en wensen en wil deze zoveel mogelijk laten aansluiten bij de praktijk zodat we stap voor stap vooruit gaan.” 

De Technische Commissie kan op veel steun rekenen van enthousiaste mensen binnen de vereniging die graag willen helpen met de uitvoering van de plannen. Edwin de Buck is blij met al die steun: “Hierdoor hebben wij al veel stappen kunnen maken. Zo heeft de TC vorig seizoen een ‘voetbalvisie’ ontwikkeld met de input die we hebben gekregen van het kader tijdens een aantal ‘visieavonden’, ‘trainersbijeenkomsten ‘ en de ‘kaderochtend’ die we georganiseerd hebben.” Aan de hand van deze voetbalvisie heeft de TC thema’s en spelprincipes ontwikkeld waar de trainers en spelers/speelsters houvast aan hebben. De voetbalvisie is te vinden op de website via: Homepage - Opleiding - Technisch Opleidingsplan: https://www.zeelandiamiddelburg.nl/technisch-opleidingsplan

Heb je na het lezen nog vragen, feedback of tips? Dan kun je deze mailen naar Edwin Overbeeke via tm@zeelandiamiddelburg.nl. Een aantal van jullie vragen en/of feedback zullen wij dan in het laatste deel van deze serie bespreken!

Volgende week kun je deel 2 lezen. Wij zullen dan ‘de missie’ van de TC bespreken.

Delen

Lees meer over:
Technische Commissie

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!