Onweerprotocol - v.v. Zeelandia Middelburg

Onweerprotocol

Onweerprotocol

Onweer protocol

Zeelandia Middelburg

 

De KNVB heeft een richtlijn voor scheidsrechters bij (dreigend) onweer. Deze richtlijn leggen we vast in dit protocol voor wedstrijden en
trainingen op Sportpark Veerse Poort. Belangrijke rol is weggelegd voor scheidsrechters (wedstrijden) en trainers/leiders (trainingen). Bij (jeugd)wedstrijden kan ook het wedstrijdsecretariaat het besluit nemen om de velden te verlaten. Volg ook aanwijzingen op van conciërges, bestuursleden en verenigingsmanager en neem adviezen van omstanders serieus.

Hoe moet je als scheidsrechter/wedstrijdleiding bij een veldvoetbalwedstrijd handelen in geval van onweer?

In grote lijnen gaat het hierbij om de volgende zes stappen:

  1. Wanneer vooraf bekend is dat er onweer kan komen, vraag dan beide assistent-scheidsrechters alert te zijn op eventuele onweersontwikkeling.
  2. Onweer wordt gevaarlijk voor spelers, toeschouwers en andere aanwezigen als de tijd die verloopt tussen het zien van de bliksemflits en de daaropvolgende donder, minder is dan tien seconden. Dit betekent dan dat het onweer zich globaal op drie kilometer afstand bevindt. Laat alles achter en REN naar de aangewezen verzamelplaatsen ( zie punt 4) . Aangezien onweer zich snel kan verplaatsen, is het dan tijd maatregelen te treffen. Dit is een vuistregel en gaat niet altijd op. Onweer kan zich soms plotseling aankondigen, al gaat er meestal wel een dreigende weersontwikkeling aan vooraf. Blijf alert op dergelijke ontwikkelingen.
  3. Is het tijdsverschil tussen het zien van de bliksem en het horen van de donder minder dan tien seconden, onderbreek sowieso de  wedstrijd dan onmiddellijk en ren naar de aangewezen verzamelplaatsen ( zie punt 4).
  4. Spelers, scheidsrechter en assistent-scheidsrechters trekken zich terug in de desbetreffende kleedkamers. De toeschouwers en omstanders rennen naar het clubhuis.
  5. Meld de reden van de (tijdelijke) onderbreking van de wedstrijd aan beide aanvoerders. Vervolgens vraag je aan het wedstrijdsecretariaat, conciërge of Verenigingsmanager om dit mee te delen via de geluidsinstallatie.
  6. De wedstrijd kun je maximaal dertig minuten onderbreken. Staak daarna de wedstrijd definitief. Eerder definitief staken is ook mogelijk als bijvoorbeeld door enorme neerslag het veld onbespeelbaar is geworden. Het definitief staken binnen dertig minuten behoort wel een uitzondering te zijn.

Hoe moet je bij (dreigend) onweer voor of tijdens trainingen handelen:

  1. Bij dreigend onweer wordt de training door de trainer geannuyleerd. Ben je aan het trainen en ontwikkeld zich onverwachts onweer neem dan onderstaande regels in acht:
  2. Onweer wordt gevaarlijk voor spelers en trainers als de tijd die verloopt tussen het zien van de bliksemflits en de daaropvolgende donder minder is dan 10 seconden. Dit betekent dan dat het onweer zich globaal op 3 km afstand bevindt. Laat alles achter en REN naar de aangewezen verzamelplaatsen ( zie punt 4). Aangezien onweer zich snel kan verplaatsen, is het dan tijd maatregelen te treffen. Het bovenstaande is een vuistregel die niet altijd opgaat. Onweer kan zich soms plotseling aankondigen, al gaat er meestal wel een dreigende weerontwikkeling aan vooraf. Men dient altijd alert te blijven op dergelijke ontwikkelingen.
  3. Is het tijdsverschil tussen het zien van de bliksem en het horen van de donder minder dan 10 seconden, dan dient de training onmiddellijk te worden onderbroken en moeten de spelers/ speelsters en het kader rennen naar de aangewezen verzamelplaatsen ( zie punt 4).
  4. Spelers en trainers dienen zich terug te trekken in de desbetreffende kleedkamers. De toeschouwers en omstanders rennen tevens naar de kleedkamers of- als het clubhuis open is- naar het clubhuis.
  5. De training dient definitief te worden afgebroken als het onweer aanhoudt. Eerder staken is echter ook mogelijk als bijvoorbeeld door enorme neerslag het speelveld inmiddels onbespeelbaar is geworden, dan wel dat er geen uitzicht is dat het onweer snel zal ophouden. Meestal is er geen ruimte om de verloren gegane trainingstijd in te halen omdat andere teams op aansluitende tijden staan. Beter is dan dus definitief de training te staken. Één en ander ter beoordeling van trainer, conciërge of Verenigingsmanager.

Neem geen enkel risico en volg deze instructies nauwgezet.

Bij twijfel dient het veld verlaten te worden!



Toelichting bij 10 seconden regel:
De 10 seconden staan voor een cirkel met een straal van ongeveer 3 kilometer. Met name op wedstrijddagen kan het wedstrijdsecretariaat kan de ontwikkeling volgen op http://www.buienradar.nl/ (afgelopen uur/ bliksem).

Als zich onweer ontwikkelt binnen de cirkel: Arnemuiden-Veere-Serooskeke- Hogelande-Groot Abeele-Nieuw- en St Joosland, dan moeten de wedstrijden/trainingen worden gestaakt en bovenstaande acties in acht worden genomen.

Wedstrijdsecretariaat Vv Zeelandia Middelburg
september 2015
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!