• “Einde tijdperk Walcheren syndroom”

  Vandaag staat weer eens een Zeeuwse derby op het programma. Wij gaan op bezoek bij onze “school maatjes” uit Walcheren. SV Walcheren is een ploeg die het ons altijd lastig maakt. Het lijkt wel of deze derby wat extra los maakt bij onze tegenstander en er voor hun maar één wedstrijd telt in het seizoen en wel die tegen ZM! Eerder dit seizoen hebben beide ploegen al drie keer tegenover elkaar gestaan. De balans slaat iets in het voordeel van ZM uit; 1* winst en 2* gelijk. Wij zijn dus aan elkaar gewaagd. Daar waar Walcheren strijd tegen degradatie zijn wij nog in de race voor de nacompetitie. Kortom er staat weer wat op het spel vandaag!

  Het zonnetje schijnt volop als wij verzamelen op de VeersePoort. Bij het wegrijden nog een laatste check of alles aan boord is. Wie heeft de wedstrijd shirtjes? Vergeten roept Bjarne ze staan nog in de gang! Zal ik er even om rijden biedt Rien direct aan. Zo gezegd zo gedaan. Via de toeristische route Serooskerke , Vrouwenpolder (spreekwoordelijke slakken op de weg) en weer terug; komen de shirtjes op de uiteindelijke bestemming “Bonedijke”. Niet alleen ZM groeit uit zijn jasje ook bij Walcheren kennen ze dit probleem; te veel fietsen, te weinig parkeerplaatsen of te veel auto’s, te weinig velden, te weinig kleedkamers etc....

  Als wij op zoek gaan naar onze kleedkamer komt er keiharde “kolere muziek” uit een enorme getto blaster ons tegemoet. Wellicht de ideale voorbereiding van onze tegenstander. Van ons in ieder geval niet. Wij delen onze kleedkamer met een andere club waardoor wij een zeer korte bespreking hebben. Ook onze warming-up is verre van ideaal. Op een hotse knotse begonia veldje proberen wij er nog iets van te maken. De scheidsrechter van vandaag is de heer Dolman hij komt de laatste instructies geven in onze kleedkamer. Hij houdt absoluut niet van praten; commentaar op de leiding is geel geeft hij aan! Waarom iedereen bij deze woorden naar Thijmen kijkt is een raadsel of toch niet!

  Wij mogen onze derby afwerken op het aller slechtste kunstgrasveld wat er bestaat. Het lijkt wel op stoeptegels met een beetje groen erop. Het is gewoonweg schandalig dat de KNVB het toestaat dat hier nog op gevoetbald mag worden. Maar ja niet zeuren, de tegenstander heeft hier ook last van. Het hoort een beetje bij het Walcheren syndroom. De wedstrijd voor ons loopt iets uit zodat wij vijf minuten later aan de derby kunnen beginnen. Er is inmiddels al heel wat publiek op de been. De temperatuur loopt al snel op tot ca 25 graden, als het maar geen snelkookpan wordt! Dolman fluit voor het begin en Walcheren brengt de bal aan het rollen. Het is al snel duidelijk dat Walcheren minder moeite heeft met het kunstgras. Wij moeten alle zeilen bijzetten om de zogenaamde stuiterbal op de betonnen ondergrond onder controle te krijgen. Vooral onze achterhoede heeft het er moeilijk mee. Het is dan ook Walcheren die in de beginfase al een aantal keer gevaarlijk doorkomt. Zelfs één keer alleen voor onze sluitpost Melvin. Die één tegen één zijn doel uitstekend weet te verkleinen waardoor de spits de bal net naast de paal naast schiet. Wij kunnen daar maar weinig tegenover zetten. Walcheren creëert in de beginfase de kansen en wij moet alle zeilen bijzetten om een achterstand te voorkomen. Langzaam komen wij ook in de wedstrijd. Wij zijn dan al een kwartier onderweg. Dat in ons team ook individuele klasse soms de doorslag kan geven blijkt nu ook weer! Uit het niets komen wij op voorsprong. Steven mag in de 17e minuut achter de bal gaan staan om een vrije trap te nemen. Zijn uitdraaiende voorzet wordt, door wie anders dan MilanJvG, op waarde ingeschat. Milan die torenhoog boven iedereen uit springt weet de bal beheerst in de verre hoek binnen te koppen. Keeper kansloos 0-1. Nog bezig met de tweet is het alweer raak. Dylan die vandaag op 10 speelt weet Thijmen met een prachtige steekbal alleen voor de keeper te zetten. Met de snelheid van Thijmen is hij niet meer te achterhalen en laat de keeper kansloos achter. Twee doelpunten in krap één minuut. Zeer tegen de verhouding in maar het voelt wel lekker; 0-2 met 18 minuten op de klok. Walcheren heeft even tijd nodig om de tik te boven te komen en wij komen beter in ons spel. Dan is er het “Walchers” kwartiertje zoals wij dat in de Eredivisie alleen bij ADO kennen. Walcheren zet aan en wij kunnen dit niet opvangen! Op één persoon na dan, onze sluitpost Melvin. Hij ontpopt zich in dit kwartiertje als de held van ZM. Mij doet het denken aan Neuer in zijn topdagen bij München! Het is de ene na de andere speler van Walcheren die één op één op Melvin af mag gaan. Wat ze ook probeerden Melvin kwamen ze niet voorbij. Ik telde wel vijf één op één acties en evenveel spectaculaire reddingen. Geluk? Nee pure klasse. Walcheren werd er moedeloos van. Niet veel later was daar het verlossende rustsignaal. Waar wij met 0-2 voorsprong aan de ranja kunnen had het ook gewoon 5-2 kunnen staan.

  Nieuwsgierig hoe de tweede helft verloopt? Ga dan naar onze website:
  http://zmjo17-1.nl/verslag.php?verslag=26