• Mooi artikel over enthousiasme en coaching

  Onderstaand stukje is geplaatst op een Facebook-pagina, complimentje kost niets :) 

   

  Rugbyer SILVIO VAN OSTA siert in het jeugdvoetbal


  ZEELANDIA MIDDELBURG - Silvio van Osta in trainer/coach van Zeelandia Middelburg JO13-4, in de begeleiding ook Odoward Voohoeve en Pascale Kopmels. Hij speelde afgelopen zaterdag tegen De Meeuwen JO13-1 in Zoutelande, een team wat nog niet zolang voetbalt en op dit moment veel verliest. Ook zaterdag werd het 9-1 voor de thuisclub, maar de coach viel me op door zijn coaching.

  Na een aantal tegendoelpunten viel me iets op, steeds weer niet de teleurstelling die ik verwachte. Geen commentaar op wat fout ging, maar alsof ze gescoord hadden. ‘Pak snel de bal, en we gaan het weer proberen!’ met juist de complimenten over wat wel goed ging. Ook tijdens de wedstrijd, maar vooral na een tegendoelpunt zijn spelers moed in sprak. Hij wisselde om de zoveel tijd 2 spelers, wellicht zodat ze allemaal evenveel speelden. Overlegde tussendoor met de andere begeleider, maar ik zag geen enkele irritatie om de tussenstand die opliep.

  Even keek hij naar me, en ik raakte aan de praat. Zei tegen hem dat ik aan het genieten was van zijn optreden als coach, dat hij zo positief was. Hij vertelde me dat ze nog niet zolang bij elkaar speelden, maar ze voetballen allemaal graag. Komen op elke training, en ze worden steeds beter. Ze hebben plezier, ook nu ze veelal verliezen. Hij geniet van de groep, hij was rugbyer of nog, heel lang in elk geval. Zijn kinderen voetballen, glimlacht hij. Ach als ze plezier hebben, dan wordt ikzelf ook enthousiast en ik help ze niet door bij de pakken neer te gaan zitten.

  Mijn zoontje zat naast me in de auto en het nieuws stond aan op de radio, hij vroeg aan z’n vader ‘waarom is het bijna altijd slechte nieuws?. Ja, klopt zei vader Silvio, en als er geen slechts nieuws is, dan zoeken ze het wel. Zet hem maar uit dan!

  Samen waren we het eens, de jongens voetballen graag, ze komen vrijwel allemaal op elke training en ze worden beter. Ook vroeg ik nog even snel aan een speler (Beau de Raad); ‘hebben jullie een leuke trainer’ waarop hij meteen zei ‘jaaaah’. Willen jullie nog even op de foto met het team, vraag het snel aan je trainer.

  Juist dit soort trainers koesteren, weet zeker dat ze prachtig seizoen samen gaan hebben. Ook dat ze beter worden, maar vooral dat ze ook nu genieten ondanks de uitslagen. Hoop jullie over een tijdje nog eens te zien spelen, dan maken we een filmpje/samenvatting.

  , de razende reporter