• Welkom bij Zeelandia Middelburg

  Zeelandia Middelburg is in 2001 ontstaan door een fusie tussen M.V.& A.V. Zeelandia (1910) en M.V.& A.V. Middelburg (1916). Zeelandia was een gezellige volkse vereniging met ongeveer 250 leden. Middelburg was meer de vereniging die ging voor kwaliteit met gemiddeld ongeveer 600 leden. In de jaren zeventig was Middelburg driemaal landskampioen bij de amateurs.

  De geschiedenis leert dat het tussen Zeelandia en Middelburg niet altijd even goed ging. Ondanks het feit dat de verenigingen letterlijk naast elkaar leefden, was er vaak weinig vriendschap. Midden jaren tachtig ontstond via het Nadorstoverleg een vorm van samenwerking, er op gericht een vuist te maken richting de lokale politiek. In het jaar 2000 werd het oude sportpark 'Nadorst' opgeheven en de verenigingen verhuisden naar het nieuwe sportpark 'Veerse Poort'. Dit was voor beide clubs hét startsein om te denken over meer dan alleen samenwerken. Op 22 juni 2001 zijn beide verenigingen gefuseerd tot Zeelandia Middelburg.

   

  De vereniging beschikt over vijf voetbalvelden en drie trainingsvelden waarvan er één uitgerust is met het nieuwste type kunstgras met kurk vulling i.p.v. rubber. Daaraan vast een veldschakeling met 3 miniveldjes speciaal voor de aller jongste leden. De 17 kleedkamers met twee EHBO/verzorgruimtes, 4 scheidsrechterkleedkamers en één instructieruimte zijn gebouwd onder de grote tribune met 418 stoeltjes voor de zitplaatsen.  De meiden voetballers hebben de beschikking over een eigen kleedgebouw ‘De Pleun’ genoemd naar de voormalige beheerder Pleun van Raan. Dit kleedgebouw biedt tevens een ruimte voor team- of commissieoverleg. Het is bedekt met zonnepanelen, wat onze duurzame en kostenbesparende intenties weergeeft. De vereniging beschikt over het grootste en mooiste clubhuis van Zeeland. Zeelandia Middelburg heeft eind oktober 2017 ruim 1321 leden, met inbegrip van een denken & doen-afdeling (bridge). We hebben negen seniorenelftallen, waarvan er één mannenteam en één damesteam op zaterdag en de rest op zondag in de competitie uitkomt. Onze dames- en meisjesafdeling is de afgelopen jaren fors gegroeid en hiermee is de vereniging de enige club in Zeeland die vertegenwoordigd is met één, twee en soms drie dames-/meisjesteams in alle leeftijdscategorieën. De jeugdafdeling telt ruim vijftig teams. Het eerste elftal mannen komt uit op zaterdag in de derde klasse en het eerste elftal vrouwen op zaterdag in de vierde klasse. Naast de competitieteams hebben we twee 45+ teams en een G-voetbalteam met jeugdleden uit heel Zeeland.

   

  De clubvisie is gebaseerd op het zijn van een grote familievereniging. Hierbij gaat het streven naar een hoger voetbalniveau samen met de grote aandacht voor de maatschappelijk functie van het voetbal als breedtesport. Er is binnen onze club volop ruimte voor iedereen, van mini tot 45-plusser. Er werken gediplomeerde trainers op alle standaardelftallen vanaf F1. De jeugdafdeling besteedt naast het voetbal veel aandacht aan allerlei andere activiteiten. De vereniging hecht veel waarde aan pedagogische zaken als discipline en respectvol gedrag, zowel binnen als buiten het veld. De vele enthousiaste vrijwilligers vormen het onmisbare sociale hart van de club.


  Historie

  Oprichting
  De oprichting van Zeelandia en Middelburg kent een bijzonder verhaal. Voordat Zeelandia op 1 maart 1910 werd opgericht, bestond er namelijk al een Middelburgse vereniging onder deze naam. Ruim 110 jaar geleden werd er in Middelburg gevoetbald door de clubs m.v.v. Zeelandia en m.v.v. Olympia. Door een groep jonge aanhangers van Zeelandia werd daarnaast precies honderd jaar geleden de club Klein Zeelandia opgericht. Zij voetbalden in de Middelburgse straten en op het Molenwater. Het oude Zeelandia ging in 1916 samen met Olympia op in een nieuwe vereniging, genaamd M.V.& A.V. Middelburg. Olympia speelde namelijk op hoog niveau, maar had geen veld, terwijl Zeelandia wel een veld had, maar weinig niveau. Een fusie was een logisch gevolg. Een aantal oud-Zeelandianen verliet de club en sloot zich aan bij hun aanhangers van Klein Zeelandia, dat de clubnaam van hun helden meteen in ere herstelde. Klein Zeelandia ging door als M.V.& A.V Zeelandia. Die afkorting stond voor Middelburgse Voetbal & Atletiekvereniging.

  Het Molenwater, de meelfabriek en de Nadorst
  Zowel Zeelandia als Middelburg konden in de beginjaren niet beschikken over een échte accommodatie. Zeelandia speelde op het Molenwater. Een allemansplaats. Wie het eerst kwam, kon zich het beste plekje toe-eigenen. Middelburg voetbalde op het terrein achter de oude meelfabriek aan de Kleverskerkseweg. Spelers kleedden zich om in Hotel du Commerce. Later kwamen er wel twee ruimtes die voor kleedkamers door moesten gaan, maar voor een verfrissing moest men wel even met een teiltje water langs de regenton. In 1921 verhuisde Zeelandia naar gemeentelijk sportpark de Nadorst. Middelburg volgde na de oorlog. Beide verenigingen leefden naast elkaar tot de verhuizing naar sportpark de Veerse Poort.

  Sportief
  Middelburg speelde tot aan de jaren '80 in de eerst klasse. Aanvankelijk in de top van het Nederlandse voetbal en na de invoering van het betaalde voetbal in de hoogste klasse van het amateurvoetbal. In de jaren 1965 tot 1969 maakte de ploeg furore door drie keer in vier jaar landskampioen van de amateurs te worden. Trainer Piet Lindenberg beschikte met spelers als de gebroeders Groenewegen, Anton Schoenmakers, Arie Delmotte, Bert Pentury en Dick van Westen over een team van stylisten en harde werkers. Het elftal werd in de pers beschreven als het Ajax van de amateurs. Zeelandia schommelde in de jaren '60 tot en met '90 in de 4e klasse KNVB en in de eerste klasse, afdeling Zeeland. Het kampioenschap van zowel het eerste, tweede, als derde elftal in het jaar van het 60-jarig jubileum was aanleiding voor een geweldig feest.

  Roerige tijden
  Tussen Zeelandia en Middelburg is van jongs af aan een sterke rivaliteit geweest. Zeelandia werd getypeerd als een volkse club voor arbeiders. Middelburg had een stempel van ambtenarenclub. Begin jaren '90 zochten beide verenigingen de eerste toenadering met de invoer van een gezamenlijk Nadorstoverleg. Dit resulteerde onder meer in een facelift van het complex, waarbij een complete lichtinstallatie door beide clubs bekostigd en aangelegd werd. De jaren '90 staan voor beide clubs ook symbool voor roerige tijden. Het is een periode van financiële problemen, bestuurlijk gerommel en interne verdeeldheid. Het heeft ongetwijfeld zijn invloed gehad op de nog sterkere toenadering die beide clubs tot elkaar zochten. Het besef drong door dat de handen ineen moesten worden geslagen om te kunnen overleven.

  Samen
  Op 22 juni 2001 fuseerden Zeelandia en Middelburg. Met de verhuizing van de Nadorst naar sportpark de Veerse Poort werd niet alleen afscheid genomen van een prachtige nostalgisch sportpark, maar ook van twee bijzondere rivalen uit de Zeeuwse voetbalhistorie. Het was tevens het startsein voor een prachtig avontuur, dat vanaf de eerste dag met geweldig veel enthousiasme en eendracht is opgepakt. Het maakt van Zeelandia Middelburg een gezellige familieclub die het verleden koestert en met liefde naar de toekomst kijkt.